Cyprus Limasol en Libanon Beirut

16 januari 2023 - Beiroet, Libanon

2 plaatsen waar de Bijbel over heeft gesproken

Handelingen 13: 2-12 gaat over Paulus in Cyprus. Toen ik daar was heb ik de mogelijkheid gekregen om de plekken te bezoeken waar Paulus is geweest en waar hij is gegeseld in Pathos. Ook heb ik oude Romeinse villa's bezocht met de mooiste mozaïeken vloeren die ik ooit gezien heb.

Op Cyprus heeft het schip samengewerkt met een school die ook Logos heet. Zendingsleraren van verschillende landen kwamen hier om les te geven aan mensen van Cyprus. Er waren ook veel vluchtelingen uit Libanon en andere landen uit het Midden-Oosten. Cyprus is als een toevluchtsoord voor mensen met moeilijke leefomstandigheden. Ze komen naar Cyprus, blijven daar totdat hun leven op orde is en zich betere kansen voordoen en vertrekken dan weer.

Het is dan ook zelden dat de kinderen de hele school periode van groep 1 tot 8 afmaken.

Maar voor de tijd dat ze er zijn is het een fantastische mogelijkheid voor de kinderen om het Evangelie te horen van jongs af aan. Toen ik daar heen ging heb ik een les gegeven over pesten en het Evangelie gedeeld. Ook hebben we geholpen met praktisch werk, er moest een hek geschuurd en geverfd worden.

Bid dat de kinderen het Woord horen en aanvaarden zodat ze tot Jezus kunnen komen onverhinderd.

Psalm 92:12 De stem des HEEREN breekt de cederen; ja, de HEERE verbreekt de cederen

Beirut is een paar jaar geleden geteisterd door een explosie. Velen hebben familie en vrienden verloren daardoor. Omdat het zo recent is, is er veel verdriet en trauma onder de mensen. Mensen hebben geen hoop voor de toekomst. In deze haven heb ik een goede connectie gemaakt met mensen uit Syrie.

Er zijn ruim een miljoen Syriers in het land die 10 jaar geleden gevlucht zijn van de oorlog. Maar ook al zijn ze hier al 10 jaar, ze kunnen niet naar school.

De familie die ik heb ontmoet is vader en moeder met 3 kinderen. Zoon van 27 en 2 dochters van 24 en 22. Zonder scholing kunnen ze niet werken en op eigen benen staan.

In Syrie oorlog en in Libanon zeer beperkte kansen. Ik dank de Heere God dat Hij mij al die kansen heeft gegeven die blijkbaar niet vanzelfsprekend zijn.

Ze zijn erg getalenteerd in verhalen schrijven, tekenen en zingen. Ze gaven me prachtige tekeningen als afscheids kado. Ik bid, en alstublieft bid met mij, dat de talenten die God hen gegeven heeft niet voor niets zijn. Maar dat ze ze kunnen gebruiken en ontwikkelen met behulp van scholing voor Gods eer.

Ze zijn 2 maanden geleden tot geloof gekomen doordat de moeder een visioen kreeg over Jezus. Vele mensen in dit deel van de wereld komt tot bekering door dromen en visioenen. Ze gaan nu naar de kerk en lezen de bijbel.

Hen ontmoeten was een inspiratie en bemoediging voor mij.

Bid voor deze familie die zulke moeilijke levensomstandigheden heeft, maar hun hoop op God stellen.

Dat ze een inspiratie kunnen zijn voor velen en Gods naam daarmee eer toebrengen.